Algemeen

Nederland heeft de snelste 4G van Europa

Opensignal onderzoek 2019: bij welke provider krijg je de beste 4G?

 

Opensignal onderzoek 2019

De analisten van Opensignal doen regelmatig onderzoek naar de staat van het 4G-netwerk bij de verschillende providers wereldwijd. Nederland behoort nog steeds tot de koplopers in Europa zowel op het vlak van dekking als snelheid. In zijn onderzoek dat beging 2019 werd uitgevoerd begint Opensignal met te stellen dat alle providers in Nederland de afgelopen maanden hun downloadsnelheid hebben verhoogd, en één ervan is voorbij de magische grens van 50 Mbps gegaan die nooit eerder in Europa werd gemeten.

Het onderzoek van Opensignal is telkens opgesplitst in verschillende categorieën: 4G-dekking, video-streaming, downloadsnelheid, uploadsnelheid en de hoeveelheid latency (vertraging) op het netwerk.

4G-dekking

Als eerste bekijken we de dekking, waar Tele 2 domineert en de meeste plaatsen in Nederland van 4G kan voorzien. De operator heeft voor 95,2 procent van Nederland 4G-dekking. Vodafone is de afgelopen maanden stevig in de achtervolging gegaan met een vermeerdering van 1 procent, maar dat was niet voldoende om Tele 2 van de troon te stoten.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Video-streaming

Nederlandse operators behoren tot de vijf beste in Europa wat video-streaming betreft en het is ook best zeldzaam dat alle providers tot de ‘zeer goed’-categorie van Opensignal behoren. Het is een dan ook een fotofinish geworden tussen T-Mobile en Vodafone die elk even goed scoren. KPN sluit niet erg ver daarbij aan, maar Tele 2 volgt op iets grotere afstand.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Downloadsnelheid

Downloadsnelheid is iets waar we allemaal wel van houden. Wie wil er niet dat zijn webpagina’s razendsnel laden en dat je apps in een oogopslag worden binnengehaald vanaf de Play Store? Zoals gezegd hebben alle providers een inspanning geleverd om hun snelheid op te krikken, maar het is T-Mobile die de grens van 50 Mbps als eerste in Europa is gepasseerd. Tussen Vodafone en Tele 2 is het ook erg nip en het netwerk van KPN is iets trager dan zijn concurrenten.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Uploadsnelheid

We zien ongeveer dezelfde machtsverhouding onder onze providers als we naar de uploadsnelheden kijkt, want opnieuw is T-Mobile met een voorsprong de snelste. Als je regelmatig bestanden naar je Drive uploadt via 4G, ben je het minst goed af bij Tele 2, en tussen KPN en Vodafone is er slechts een klein verschil merkbaar.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Latency

De minste vertraging is te vinden op het netwerk van T-Mobile met een latency van 34,4 ms en opnieuw zijn KPN en Vodafone weer erg dicht bij elkaar. Ook op dit punt moet netwerk van Tele 2 de anderen voor zich laten.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Conclusie

De verschillen tussen de providers lijken door deze tabellen soms erg groot, maar in feite doen alle operators in ons land het erg goed vergeleken met de meeste van hun Europese collega’s. Als we naar de toekomst kijken, valt het nog af te wachten hoe T-Mobile en Tele 2 verder zullen gaan nu de overname van Tele 2 is goedgekeurd door de Europese Commissie. Voorlopig werken ze nog met aparte netwerken, maar dat zou in de toekomst weleens kunnen veranderen.

Tabellen met de resultaten van het onderzoek

Bron: Opensignal

Verder is het nog de vraag of Nederland zijn sterke positie op het gebied van mobiele netwerken zal kunnen behouden. Momenteel loopt ons land vertraging op doordat de inlichtingendiensten voor hun communicatie gebruikt maakten van de frequenties van de 5G-band en ook de kwestie rond Huawei speelt de operator parten. T-Mobile heeft alvast aangekondigd dat we in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk mogen verwachten.

Maak jij je zorgen dat Nederland met de uitrol van 5G zijn sterke prestaties met 4G niet opnieuw zal kunnen laten zien?  Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mail naar de auteur van dit artikel! 

Bron: Androidwereld

Phone Repair Zeeland gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren.