Van A naar B met de NS app

Tip: zo reis je het beste met de NS-app

De NS-app is een prima app om mee te reizen. Er zitten meer functies in dan je op het eerste gezicht denkt. In dit artikel laten we je een aantal tips zien hoe je het beste met de NS-app kan reizen.

Reizen met de NS-app

Vroeger kende ik enkel de 9292-app om van A naar B te komen. Ik reisde veel met de bus en veel minder met de trein. Nu, in 2019, is deze situatie omgedraaid. Ik zit meerdere dagen per week langdurig in de trein. Voor het uitzoeken en op de hoogte blijven van de OV-situatie gebruik ik daarom de NS-app. Door de jaren heen ben ik achter de nodige features gekomen die me van pas komen tijdens het reizen en daarom wil ik de handigste aan jullie laten zien.

Actuele reisinformatie

De eerste feature waar ik dankbaar gebruik van maak is de actuele reisinformatie in de NS-app. Je reistijden worden namelijk real-time up-to-date gehouden en doorberekend naar de volgende stops. Deze kan je inzien door naar de detailpagina over de trein te gaan waar je inzit. In onderstaand screenshot klik ik bijvoorbeeld op ‘NS Intercity, richting Den Haag Centraal’ om vervolgens gedetailleerde informatie over alle tussenstops en de actuele informatie te zien.

Met een swipe van boven naar beneden wordt de pagina gerefreshed met de meest actuele informatie. Zo hoef je niet de hele tijd op de schermen in de trein zelf te kijken maar heb je deze informatie binnen handbereik. Gaat de trein door een verstoring niet verder dan een bepaald station? Grote kans dat je dit eerder ziet in de app dan dat de conducteur dit oproept. Zo heb ik al meerdere keren vooruit kunnen plannen terwijl mijn medereizigers nog geen idee hadden.

Verstoringen in de gaten houden

Voor grote verstoringen over je treinreis hoef je gelukkig niet zelf de hele tijd alles in de gaten te houden. Als je namelijk een reis opslaat krijg je namelijk automatisch een melding als er een storing is. Ga hiervoor naar een reis en klik linksboven op het icoontje met een wekkertje met daaronder de tekst ‘opslaan.’ Je hoeft voor deze functie geen account te hebben. Je kan instellen waarvoor je precies meldingen wilt ontvangen, waaronder voor wijzigingen en verstoringen of als je moet uitchecken zodat je dit niet vergeet. Deze reis komt automatisch onder het tabblad ‘mijn reizen’ te staan waar je zo makkelijk je reis kan terugvinden.

NS-app opgeslagen reizen

Dit is handig zodat je je reis altijd kan terugvinden: soms verdwijnt deze namelijk uit de actuele reisplanner op het eerste tabblad omdat er wijzigingen zijn of omdat de NS vindt dat er een te krappe overstap is. Als je een reis opslaat kan je precies inzien wat er met jouw reis aan de hand is. Het handige is dat de reis automatisch verdwijnt als de dag voorbij is zodat het tabblad niet vol komt te staan met allerlei routes. Reizen in de toekomst zullen natuurlijk wel getoond worden.

Storing NS-app

Is er een verstoring op jouw traject dan kan je statusupdates ontvangen over deze verstoring. Ga daarvoor onderaan naar het tabblad ‘storingen’ en klik op de betreffende storing die zich op jouw reis bevindt. Vervolgens klik je de toggle ‘houd mij op de hoogte’ aan en krijg je updates wanneer er bijvoorbeeld vervangend vervoer wordt ingezet, wanneer de lengte van de storing bekend is of wanneer de beperkingen weer voorbij zijn. Deze informatie is erg actueel en zorgt ervoor dat je op de hoogte blijft van dit eventuele ongemak.

Wil je al voordat je uit bed stapt zien dat je vaste trein niet rijdt? Ook dit kan je instellen door een vast traject in te stellen. Dit kan door naar mijn reizen te gaan en op het plusje rechtsonder te klikken. Voer hier het begin- en eindstation in. Deze zal nu altijd in het tabblad ‘trajecten’ komen te staan onder ‘mijn reizen.’ Klik je op het alarmicoontje van een traject dan kan je instellen tussen welke tijdstippen – maximaal 3 uur lang – en op welke dagen je een melding wilt krijgen van storingen of werkzaamheden op jouw vaste traject.

Lengte van de trein

Een andere handige mogelijkheid in de app is om de lengte van de trein in te zien. Dit is heel handig want zo weet je op welke plek de trein zal stoppen op het perron. Dit kan je namelijk zien aan de ruitvormige borden die op het perron / naast het spoor staan. Deze borden staan er zodat de machinist weet waar de trein moet stoppen zodat de achterzijde ook mooi op het perron aansluit. Staat er een 4? Zo weet de machinist als de trein 4 delen is dat de voorkant daar moet stoppen. Staat er een 9? Dat is voor 9 delen, etc.

Zo kan je alvast naar de plek van dit bord heen lopen en instappen terwijl het lekker rustig is, en de meute van de mensen in het midden van de trein instapt. Om de lengte van de trein in de NS-app in te zien moet je opnieuw naar de pagina gaan met meer informatie over jouw specifieke trein, zoals uitgelegd hierboven.

NS-app screenshots

Er staat linksboven in beeld hoeveel delen de trein is, in dit geval 12. Dit is het getal waar je naar op zoek bent. Sinds kort kan je ook op bepaalde trajecten inzien hoe druk de trein is per coupé maar dit is nog niet overal het geval: bovenstaande methode werkt in mijn ervaring 95% van de tijd perfect om zo lekker rustig een plekje te kunnen vinden. Enige voorwaarde is wel dat je moet weten uit welke richting de trein komt, anders sta je natuurlijk bij de achterkant te wachten, maar dat is een kwestie van ervaring opdoen.

Bron: Androidworld

 

Phone Repair Zeeland gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren.